Den 11:e maj föreläste Dagný Kristjánsdóttir på Háskóli Íslands om Þorgils Leifssons barnböcker Pappas stora hemlighet (2007), Mormor Huldas bibliotek (2009) och Mannen som hatade barn (2014). Hon pratade bland annat om tabu i barnlitteratur. Vi funderade tillsammans kring om det finns sådant man inte kan eller bör skriva om i barnlitteratur. Jag har tidigare frimodigt tänkt att nejdå, allt går att skriva om så länge man gör det på rätt sätt. Men nu har jag lite tänkt om, jag vill nog helst inte stöta på en barnbok som innehåller pornografiska teman, sexualiserade barn eller tortyr. Men faktum är att gränserna förskjuts hela tiden, under de senaste 20 åren har allt mera våld och grymheter kommit in i barnlitteraturen. Dagný föreslår att det beror på en allt otryggare värld med högre tempo, katastrofer i nyheterna och domedagsvisioner runt varje hörn. Till och med maten har blivit giftig. Är det ens möjligt att skydda barnen mot allt detta?
Pappas stora hemlighet handlar om tabun kannibalism. Pappan i boken är kannibal och äter barn när han blir hungrig. Det är intressant att kannibalism anses vara tabu, eftersom temat kannibalism förekommer redan inom nordisk mytologi. Dessutom påpekade Dagný att vampyrberättelser är enormt populära trots att det också är frågan om kannibalism, eftersom de suger människors blod. Boken handlar om kannibalism men kan också läsas som beroende/missbruk förklätt i kannibalism. Pappan har ett okontrollerbart behov och barnen blir medberoende, de försöker dölja pappans hemlighet, underlätta för/hjälpa pappan o.s.v. I likhet med Gro Dahles böcker Kriget och Den Arge kan den ses som en bok för barn som har föräldrar med problem.
Det är en radikal och samhällskritisk bok som utforskar kärnan i vårt samhälle, men också gränserna. Dagný menar att den hånar vår hypokritiska kultur då pappan ska göra en gourmetmåltid av en människas bak för att göra hans kannibalism mera "rumsren" och acceptabel. Hon jämför det med synen i konsumtionssamhället: allt är okej så länge det är välpaketerat och dyrt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar